
CYDR CHYLICZKI ANTONÓWKA 0,5L / 5%
Opis
Cydrownia Chyliczki została założona w 2014 roku jako rodzinna firma i taki jej charakter jest aktualny również obecnie. kluczowymi założeniami są jakość surowców, rzemieślniczy sposób produkcji i czas, który każdy nastaw potrzebuje, aby uzyska pełnię swoich walorów. Realizując tę filozofię cydry nastawiane są jeden raz w roku, w czasie, kiedy jabłka osiągną maksymalną dojrzałość na drzewach, następnie fermentują zgodnie z tradycyjnymi metodami produkcji – wykorzystywanymi przy winach musujących, ostatecznie dojrzewając wiele miesięcy.
Do nastawów używa się jabłek pochodzących ze starych mazowieckich sadów, w których nie prowadzi się intensywnej ochrony chemicznej, pozwalającej na uzyskanie dorodnych okazów, ale dzięki temu te niewielkie jabłka osiągają niezwykle intensywne aromaty i smaki. Chociaż jakość surowca jest kluczem do jakości cydru, to nie udało by się tych walorów przenieść do napoju bez odpowiedniego czasu. W cydrowni produkcja trwa od 8 miesięcy do kilku lat, ponieważ jabłko jest owocem lubiącym dojrzewać.
Odmiana: Antonówka Masłowa i Ćwierćfuntowa.
Technologia: Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Refermentowany w butelce dojrzewa ok. 3 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.
Wygląd: Złoty kolor lekko przełamany pomarańczą.
Aromat: Orzeźwienie, brzoskwinia, morele, delikatne korzenie.
Smak: Wytrawność, intensywna kwasowość, owoce z lekkimi korzeniami.
Serwowanie: Antonówka może być podawana jako aperitif, dobrze komponuje się z daniami rybnymi i owocami morza.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.
Informacje o produkcie
Rodzaj | Cydr |
Kraj pochodzenia | Polska |
Objętość | 0,5L |
Zawartość alkoholu | 5% |

cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice