Wino na święta

Wino na święta

Zawsze trzeba brać pod uwagę kilka czynników. Czy ryba jest tłusta czy delikatna, czy roślinożerna czy drapieżna, czy słodkowodna czy słodkowodna? Oprócz tego, istotny jest sposób przyrządzenia: czy ryba jest smażona, grillowana czy gotowana oraz sposób podania: czy w sosie (a jeśli tak to w jakim), czy tylko skropiona cytryną?

Podstawowa zasada: do ryb podajemy wina wytrawne lub półwytrawne.

Wychodząc naprzeciw sugerujemy kilka rozwiązań:

  1. Do ryby tłustej i wyrazistej (jak łosoś lub karp) oraz smażonej polecamy beczkowe chardonnay: Chablis 1-er cru FourchaumeMontes Alpha Chardonnay. Sprawdzi się również chardonnay z Nowego Świata: argentyńskie Alamos Chardonnay czy australijskie Nine Stones Chardonnay.
  2. Do ryby z grilla: Baron de Ley lub Alamos Torrontes.
  3. Do ryby gotowanej: Riesling Loosen Feinherb, Pinot Grigio Antica Vigna lub Villa Dria Chardonnay/Gros Manseng.
  4. Do smażonego pstrąga podanego z cytryną: nowozelandzkie Old Coach Sauvignon Blanc.
  5. Do wędzonego łososia: wina musujące białe lub różowe: Cremant de LoireVive la JoieCava Maset RoseCava Stars.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium