Viognier to odmiana winorośli pierwotnie uprawiana we Francji w Côtes-du-Rhône, w szczególności w Condrieu (40 km na południe od Lyonu).
To odporna odmiana winorośli, która świetnie sobie radzi na ubogich, suchych i kamienistych glebach. Naturalnie bogata w alkohol, daje wina okrągłe i obfite, zbudowane, naznaczone w młodości aromatami żółtych i białych owoców (biała brzoskwinia, morela), kwiatu akacji lub fiołka. Usta są obfite, soczyste. Z czasem rozwijają się inne aromaty: piżma, piernika, tytoniu czy kandyzowanej moreli.
Jedna z oryginalności tej odmiany winorośli polega również na tym, że jest ona dopuszczona w składzie win czerwonych. Tak jest w przypadku apelacji Côte Rôtie oraz apelacji Hermitage, która może dodać do Syrah nawet 10% białych winogron.
Viognier występuje również na południu Francji, w szczególności w Langwedocji, ale to poza Europą odniósł największe sukcesy. Jest to jedna z wielkich amerykańskich odmian białych winogron, Jest również bardzo popularna w Australii, gdzie stanowi 70% powierzchni upraw białych. Uprawiany jest również w Afryce Południowej.
Doskonale komponują się z Viognier zielone szparagi, suflety serowe, biała ryba ze śmietaną, podobnie jak sery kozie.
Propozycje sommeliera: