Mossburn Speyside Blended Malt to whisky typu blended malt zabutelkowana przez niezależną firmę Mossburn. Do sprzedaży trafiła w 2018 roku. W jej składzie znalazło się kilka whisky single malt z regionu Speyside, które dojrzewano najpierw w 200-litrowych beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie finiszowano w specjalnie stworzonych, 500-litrowych beczkach z europejskiego dębu, z mocno wypalonymi denkami ze świeżego dębu amerykańskiego.
Whisky rozlano do butelek bez filtracji na zimno i bez barwienia karmelem. Mossburn Island Blended Malt została nagrodzona złotym medalem w III edycji prestiżowego konkursu Warsaw Spirits Competition 2020 w kategorii whisky blended.
Zapach: lekk dym, miód, ananas, owoce z sadu, migdały, świeży granat i czerwona porzeczka.
Smak: soczysty, jabłka, gruszki, czerwone owoce, kandyzowane cytrusy, kakao, figa, rodzynki, ciasto, wanilia, karmel oraz nuta kwiatowa.
Finisz: średni, lekki dym, wanilia, cytryna, pieprz.