MIONETTO
Historia Mionetto sięga 1887 roku kiedy to Francesco Mionetto założył swoją pierwszą winnicę wśród wzgórz Valdobbiadene - kolebce Prosecco. Podczas swojej historii Mionetto stało się jedną z najbardziej reprezentacyjnych firm produkujących wina i Prosecco na arenie międzynarodowej.
W 1982 roku Mionetto rozpoczęła fermentację w kadzi zgodnie z metodą Charmat, która umożliwia lepsze zachowanie smaku i aromatu Prosecco. Po pierwszym etapie obróbki obejmującej delikatne tłoczenie i fermentację wstępną w kontrolowanej temperaturze, która odbywa się u wybranych dostawców, następuje fermentacja wtórna, przebiegająca w kadzi zwanej autoklawem (a nie butelkach), w kontrolowanej temperaturze, by ułatwić utrzymanie świeżości i charakterystycznych aromatów.
W 2008 roku winnica Mionetto stała się własnością niemieckiej grupy Henkell & Co. - jednego z największych europejskich producentów win musujących.