Wino Mavrodaphni of Patra 0,75L / 15%
Opis
Mavrodaphni lub Mavrodaphne (gr. Μαυροδάφνη, dosł. „czarny laur”) to zarówno czarna odmiana winorośli pochodząca z regionu Achaja na północnym Peloponezie, jak i słodkie, wzmocnione wino wyprodukowane z niego po raz pierwszy przez Gustava Claussa ok. 1850 roku.
Mavrodaphni jest początkowo winifikowane w dużych kadziach wystawionych na działanie słońca. Gdy wino osiągnie określony poziom dojrzałości, fermentacja zostaje zatrzymana przez dodanie destylatu przygotowanego z poprzednich roczników. Następnie destylat Mavrodaphni i wino, wciąż zawierające cukier resztkowy, są przenoszone do podziemnych piwnic w celu dokończenia dojrzewania. Tam jest „edukowana” poprzez kontakt ze starszym winem metodą seryjnego blendowania. Po starzeniu wino jest butelkowane.
Wino Mavrodaphni ma ciemnopurpurową, prawie nieprzejrzystą barwę. Prezentuje aromaty i smaki karmelu, czekolady, kawy, rodzynek i śliwek.
Idealnie pasuje do deserów, owoców, żółtych serów.
Informacje o produkcie
Rodzaj | Wina Spokojne |
Smak | Słodkie |
Kolor | Czerwone |
Kraj | Grecja |
Producent | Kourtaki |
Szczepy | Mavrodaphne |
Objętość | 0,75 l |
Zawartość alkoholu | 15% |
Temperatura serwowania | 14-16°C |

cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice