WINO GVIANI 2011 SATRAPEZO MARANI 0,375L / 12%
Opis
Gviani powstaje z owoców Rkatsiteli z winnic Kondoli. Od połowy października, sprzyjający klimat sprawia, że na owocach pojawia się szlachetna pleśń zwana Botrytis Cinarea. Pleśń powoduje podsuszenie dojrzałych owoców. Takie winogrona są ręcznie zbierane pod koniec listopada i delikatnie tłoczone na prasie koszowej. Fermentacja i dojrzewanie przebiega w beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. W ten właśnie sposób powstało pierwsze gruzińskie wino z późnych zbiorów. Nieznaczna filtracja i butelkowanie kończy proces. Wino dojrzewa w butelkach przez sześć miesięcy.
Gviani Satrapezo to słodkie wino o aromacie dojrzałej gruszki, brzoskwini i kwiatów. Ma głęboki żółty kolor ze złotym odblaskiem. Soczyste, gęste, gładkie, przyjemnie, z miodowym, lekko cytrynowym tłem. Dobry balans i smaczna, treściwa końcówka dopełniają solidny obraz wina.
Polecane jako aperitif lub do deserów.
Informacje o produkcie
Rodzaj | Wina Spokojne |
Smak | Słodkie |
Kolor | Białe |
Kraj | Gruzja |
Region | Kacheti |
Producent | Telavi Wine Cellar |
Szczepy | Rkatsiteli |
Rocznik | 2011 |
Starzenie | 9 miesięcy w beczkach z francuskiego i 6 miesięcy w butelkach |
Objętość | 0,375 l |
Zawartość alkoholu | 12% |
Temperatura serwowania | 8-10°C |
cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice