
WINO CUSUMANO NOA SICILIA 0,75L / 15%
Opis
Cusumano Noà to sycylijskie wino otrzymane ze szczepów Nero d’Avola, Merlot i Cabernet Sauvignon. Produkowane jest w rodzinnej winiarni Cusumano powstałej w 2001 roku, kiedy to reprezentanci trzeciej generacji, bracia Diego i Alberto przejęli zarządzanie firmą od swojego ojca, Francesco. Od samego początku filozofią stojącą za Cusumano było podkreślanie znaczenia terroir, inwestowanie w innowacyjne technologie, nowoczesny design butelek, a przede wszystkim pasja i ambitne podejście do winiarstwa.
Wina Cusumano plasują się w czołówce win sycylijskich. Pochodzą z najlepszych parcel rozrzuconych po całej Sycylii, a produkowane są w Partinico koło Palermo. Na powierzchni 500 ha wszystkich winnic uprawia się głównie autochtoniczne szczepy białe i czerwone ale również międzynarodowe odmiany. Bracia Cusumano stawiają na wysoką jakość produktu jako całość – doskonałe wino w pięknym opakowaniu. Nowoczesny wygląd etykiet, butelki ze szklanymi korkami są tu ważnym elementem marketingowym.
Cusumano Noà powstaje z mieszanki 40% Nero d’Avola, 30% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon uprawianych na wysokości 300 m n.p.m, w winnicy Tenuta Presti e Pegni w Monreale, gdzie średni wiek winorośli wynosi 20 lat. Wino odszypułkowane i fermentowane w kontrolowanej temperaturze 28°-30°C przez 10-15 dni. Poddawane fermentacji malolaktycznej w beczkach, dojrzewane przez 12 miesięcy, a następnie leżakowane w butelce.
Wino określane przydomkiem "Super Sicialin", o długim potencjale starzenia, w którym moc Nero d'Avola łączy się z krągłością Merlot i Cabernet Sauvignon. Dzięki starzeniu w dębowych beczkach Nero d'Avola staje się bardziej krągłe i wzmacnia zarówno Merlot, jak i Cabernet Sauvignon, które na gliniastych i średnioziarnistych glebach rozwijają typową dla siebie złożoność. Noà, jak Noe - pierwszy człowiek, który wyprodukował wino.
Zapach: aromaty konfitury z czarnej porzeczki, kawy, kakao i czekolady z nutą lukrecji i przypraw.
Smak: bogaty, doskonale zbudowany, z miękkimi, aksamitnymi taninami.
Potrawy: Klasyczne sycylijskie dania – pizza, lazania, makarony, foccaccia.
Oceny:
James Suckling 92 pkt
Robert Parker 94 pkt
Wine Spectator 91 pkt
Vinous 92+ pkt
Informacje o produkcie
Rodzaj | Wina Spokojne |
Smak | Wytrawne |
Kolor | Czerwone |
Kraj | Włochy |
Region | Sycylia |
Apelacja | Sicilia DOC |
Producent | Cusumano |
Szczepy | Nero d'Avola, Cabernet sauvignon, Merlot |
Rocznik | 2016 |
Starzenie | 12 miesięcy w dębowych beczkach |
Objętość | 0,75 l |
Zawartość alkoholu | 15% |
Temperatura serwowania | 18-20°C |

cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice