WINO BADIA A PASSIGNANO CHIANTI CLASSICO 0,75L / 15%
Opis
Badia a Passignano Gran Selezione jest produkowane wyłącznie z najlepszych winogron Sangiovese z tej samej posiadłości. Fermentacja alkoholowa trwała około 10 dni, po czym moszcz pozostawał w maceracji ze skórkami przez kolejne 10-12 dni. Następnie wino, nadal podzielone według pochodzenia winnicy, przeniesiono do drewna, gdzie miała miejsce fermentacja jabłkowo-mlekowa. Dojrzewanie odbywa się w historycznych piwnicach Badia di Passignano, których historia sięga X wieku.. Wino było butelkowane w posiadłości, a następnie odpoczywało w butelce przed wypuszczeniem na rynek.
Badia a Passignano 2018 ma rubinowy kolor. Nos uderza swoją złożonością: intensywne nuty dojrzałych czerwonych owoców, w szczególności wiśni i czarnej wiśni, przeplatają się ze słodkimi nutami jagód i moreli; bukiet uzupełniają przyjemne balsamiczne doznania aromatycznych ziół i prażonych aromatów czekolady, kawy, lukrecji i wanilii. Na podniebieniu jest bogate, otulające, soczyste i smaczne, ale dobrze wspierane przez niezwykłą świeżość i mineralność, cechy, które wraz ze słodkim posmakiem nadają winu długość i trwałość smaku. To włoskie wino, które trzeba znać.
Wino ma doskonały potencjał starzenia.
Informacje o produkcie
Rodzaj | Wina Spokojne |
Smak | Wytrawne |
Kolor | Czerwone |
Kraj | Włochy |
Region | Toskania |
Apelacja | DOCG Chianti Classico |
Producent | Marchesi Antinori |
Szczepy | Sangiovese |
Starzenie | 15 miesięcy w dębowych barriques (225 litrów), a potem 15 miesięcy w butelkach |
Objętość | 0,75 l |
Zawartość alkoholu | 15% |
Temperatura serwowania | 18-19°C |
cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice