WHISKY TOMATIN CU BOCAN 0,7L / 46%
Opis
Tomatin Cu Bocan to torfowa wersja single malt z destylarni Tomatin. Whisky Tomatin są wyraziste, słodkie i owocowe. Destylarnia prawie nie używa zatorfionego słodu. Wyjątkiem jest Tomatin Cu Bocan, otrzymywany ze słodu zawierającego 15ppm fenoli, destylowana przez zaledwie tydzień w roku. Nazwa tej whisky symbolizuje ducha psa i wiąże się z lokalną legendą o ostatnim wilku, który nawiedzał wioski w Highlands, a przy próbie złapania zamieniał się w ulotny dym.
Destylarnia Tomatin rozpoczęła produkcję w 1897 roku, ale szybko została zamknięta. Jej działalność wznowiono dopiero w roku 1909. W latach 70. XX wieku była to największa gorzelnia whisky w Szkocji, pracowały tu wówczas 23 alembiki. Obecnie jest ich 10. W połowie lat 80. zakład przejęła japońska firma Takara Shuzo. Była to pierwsza japońska inwestycja na szkockim rynku whisky.
Tomatin Cu Bocan zadebiutowała w październiku 2013 roku, jako mieszanką whisky ze świeżych beczek, beczek po bourbonie oraz beczek po sherry.
Zapach: raczej nie zdradza swojego torfowego pochodzenia. Jest soczysty, cytrusowy, z nutami zielonych jabłek, imbiru, budyniu, wrzosu, dębu oraz delikatnych aromatów drzewnego dymu.
Smak: dym, ognisko, przypalony popcorn, miód, świeży dąb, czekoladę oraz orzechy.
Finisz: lekko słony, z posmakiem wędzonego słodu oraz dębu.
Informacje o produkcie
Rodzaj | Single Malt Whisky |
Kraj | Szkocja |
Wyspa/Region | Highland Whisky |
Objętość | 0,7 l |
Zawartość Alkoholu | 46% |
BECZKA | bourbon, sherry, virgin oak |
cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice