Ichiro’s Malt & Grain to blended whisky stworzona w 2011 roku przez Ichiro Akuto, założyciela destylarni Chichibu, która rozpoczęła produkcję 3 lata wcześniej. Skomponowana z whisky japońskich, ale również szkockich, kanadyjskich i amerykańskich: 9 single malt (w tym Chichibu) oraz 2 single grain. Butelkowana w naturalnym kolorze, z mocą 46,5%, bez filtracji na zimno.
Ichiro’s Malt & Grain to bardzo aromatyczna i dobrze zbalansowana mieszanka, która uwodzi finezją drzewnych, owocowo-kwiatowych i korzennych smaków.
Zapach: Owocowy, z aromatami brzoskwiń, moreli, bananów, cytrusów, słodu, karmelu, wanilii, crème brulée, kwiatów (róży, lawendy, lilii, kwiatu pomarańczy, geranium, wrzosu) oraz przypraw.
Smak: Lekko zbożowy, z nutami słodu jęczmiennego, miodu, toffi, owoców tropikalnych, piernika oraz pikantnych przypraw (czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu, szafranu), tytoniu fajkowego i świeżo skoszonego siana.
Finisz: Zrównoważony i delikatny, z miodem, wanilią, imbirem i nutami dębu.