LIKIER CREME DE CASSIS DE DIJON SISCA 0,7L / 15%
Opis
Crème de cassis de Dijon Sisca to francuski likier wytwarzany z czarnych porzeczek w Burgundii przez Lejay Lagoute - pioniera produkcji crème de cassis - według receptury opracowanej w 1841 roku przez Auguste-Denis Lagoute.
Crème de cassis jest składnikiem koktajli nazywanych kir lub kir royal, w zależności od wina używanego do jego stworzenia. Kir to białe wino z dodatkiem creme de cassis, natomiast do kir royal używa się szampana lub cremant.
Nazwa koktajlu pochodzi od mera Dijon Felixa Kira, sprawującego swój urząd w latach 1945-1968. Mer witał wszystkich swoich gości przybywających do urzędu koktajlem, czym rozpropagował go we Francji i za granicą.
Informacje o produkcie
Rodzaj | Likier |
Kraj pochodzenia | Francja |
Objętość | 0,7L |
Zawartość alkoholu | 15% |
cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice