

CYDR CHYLICZKI DZIKA LDOOWA GRUSZKA 0,5L / 11,3%
Opis
Cydrownia Chyliczki została założona w 2014 roku jako rodzinna firma i taki jej charakter jest aktualny również obecnie. kluczowymi założeniami są jakość surowców, rzemieślniczy sposób produkcji i czas, który każdy nastaw potrzebuje, aby uzyska pełnię swoich walorów. Realizując tę filozofię cydry nastawiane są jeden raz w roku, w czasie, kiedy jabłka osiągną maksymalną dojrzałość na drzewach, następnie fermentują zgodnie z tradycyjnymi metodami produkcji – wykorzystywanymi przy winach musujących, ostatecznie dojrzewając wiele miesięcy.
Do nastawów używa się jabłek pochodzących ze starych mazowieckich sadów, w których nie prowadzi się intensywnej ochrony chemicznej, pozwalającej na uzyskanie dorodnych okazów, ale dzięki temu te niewielkie jabłka osiągają niezwykle intensywne aromaty i smaki. Chociaż jakość surowca jest kluczem do jakości cydru, to nie udało by się tych walorów przenieść do napoju bez odpowiedniego czasu. W cydrowni produkcja trwa od 8 miesięcy do kilku lat, ponieważ jabłko jest owocem lubiącym dojrzewać.
Dzika Lodowa Gruszka to zupełnie wyjątkowy likierowy napój alkoholowy. Charakteryzuje się naturalnie intensywną słodyczą, wysoką kwasowością, koncentracją aromatów i smaków. Za zdecydowany charakter Dzikiej Lodowej Gruszki odpowiada długa fermentacja na dzikich drożdżach. Do produkcji użyto wyłącznie świeżo tłoczonego, a następnie wymrażanego soku gruszkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
ODMIANY: Dominująca: Patten.
TECHNOLOGIA: Dzika Lodowa Gruszka jest produkowana metodą powolnej fermentacji (od 12 do 18 miesięcy) wymrażanego soku gruszkowego. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem dojrzewa ok. 3 miesięcy. Dzika Lodowa Gruszka nie jest pasteryzowana.
WYGLĄD: Barwa karmelowa.
AROMAT: Dojrzałe gruszki, miód, cytryna
SMAK: Miodowo-gruszkowa słodycz, wysoka kwasowość, goryczka.
SERWOWANIE: Dzika Lodowa Gruszka może być podawana jako aperitif (doskonale smakuje podawana na kostkach lodu), jak również w towarzystwie pikantnych serów. Ponadto Dzika Lodowa Gruszka dobrze skomponuje się z większością deserów. Dzika Lodowa Gruszka nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat. Sugerowana temperatura serwowania: 5°C.
Informacje o produkcie
Rodzaj | Cydr |
Kraj pochodzenia | Polska |
Objętość | 0,5L |
Zawartość alkoholu | 11,3% |

cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice