CAVA FREIXENET CORDON NEGRO BRUT 0,75L / 11,5%
Opis
Cava Freixenet Cordon Negro to wytrawne, wino musujące wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce przez co najmniej 12 miesięcy. Stworzone w oparciu o lokalne szczepy winogron: Parellada, Macabeo i Xarel·lo, dzięki którym wino ma świeży, owocowy charakter. Kruche, czyste i dobrze zbalansowane z jabłkiem, dojrzałą gruszką i jasnymi cytrusami na podniebieniu. Ma długi finisz z nutą imbiru.
Doskonale nadaje się jako aperitif, świetnie komponuje się z potrawami z dziczyzny, przystawkami, daniami z ryżu i makaronam.
Wina Freixenet są wytwarzane wyłącznie metodą tradycyjną (taką samą jak w przy produkcji szampana), w której druga fermentacja zachodzi w butelce. Dzięki tej podwójnej fermentacji powstają wina najwyższej jakości, złożone, o wielu warstwach i z subtelniejszymi bąbelkami. Pierwsza fermentacja zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej przy udziale specjalnie wyhodowanych kultur drożdży Freixenet. Po fermentacji pierwotnej, wino jest przelewane do butelek w celu poddania fermentacji wtórnej i dojrzewa w piwnicach o długości 54 kilometrów, znajdujących się pod winnicą Freixenet w Sant Sadurní. Butelki wina są umieszczane na specjalnych stelażach pod kątem 45 stopni tak, aby osad z drożdży zbierał się w szyjce butelki i mógł zostać później usunięty.
Informacje o produkcie
Rodzaj | Wina Musujące |
Smak | Wytrawne |
Kolor | Białe |
Kraj | Hiszpania |
Objętość | 0,75 l |
Zawartość alkoholu | 11,5% |
cena
gdzie kupić
sklep
producent
opinie
kup | tanio | promocja | wyprzedaż | Warszawa | Łódź | Kraków | Wrocław | Poznań | Gdańsk | Szczecin | Lublin | Białystok | Katowice | Olsztyn | Rzeszów | Zielona Góra | Gorzów Wielkopolski | Kielce | Opole | Człuchów | Chojnice