W 1884 roku David Sarajishvili uruchomił w Gruzji swoją pierwszą produkcję brandy. Na podstawie dziesięcioletnich doświadczeń bezbłędnie dobrał najlepsze gruzińskie szczepy, z właściwych mikroregionów. W 1887 roku powstała pierwsza brandy i od tego momentu firma Sarajishvili rozpoczęła rozwój by w 1913 roku uzyskać status oficjalnego dostawcy na dwór carski. W czasach sowieckich firma została znacjonalizowana. Zmieniono nawet nazwę i przez dziesięciolecia była znana jako Fabryka Brandy Tbilisi. W 1994 roku firma została ponownie sprywatyzowana i z inicjatywy nowego właściciela nazwa wróciła do Spółki. JSC SARAJISHVILI.
Eniseli to marka powstała w 1943 rok. Za jej zestawienie odpowiadał Vakhtang Tsitsishvili. Wydestylowana w 100% z winogron rkatsiteli, z małej winnicy ze wsi Eniseli w regionie Kwareli (Kachetia). Według informacji producenta została wydestylowana w 1949 roku, leżakowała czternaście lat, a w 1962 roku została zblendowana z innymi destylatami. Otrzymany w ten sposób blend trafił ponownie do beczek i przeleżał ponad 50 kolejnych lat.
Zapach: bogaty, elegancki i stonowany. Dominują orzechowe nuty, dodatkowo nuty owocowe i kwiatowe oraz skóra, tytoń, kawa, kakao i śliwki.
Smak: delikatny, słodki, pięknie zbalansowany, dużo wytrawnego kakao, z nutami daktyli, rodzynek, suszonych moreli oraz fig.