DARMOWA DOSTAWA PRZY ZAMÓWIENIU OD 700 ZŁ
Opcje przeglądania

Cena

  • od
    do
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

regulamin sklepu internetowego

Zawsze trzeba brać pod uwagę kilka czynników. Czy ryba jest tłusta czy delikatna, czy roślinożerna czy drapieżna, czy słodkowodna czy słodkowodna? Oprócz tego, istotny jest sposób przyrządzenia: czy ryba jest smażona, grillowana czy gotowana oraz sposób podania: czy w sosie (a jeśli tak to w jakim), czy tylko skropiona cytryną?

Podstawowa zasada: do ryb podajemy wina wytrawne lub półwytrawne.

Wychodząc naprzeciw sugerujemy kilka rozwiązań:

  1. Do ryby tłustej i wyrazistej (jak łosoś lub karp) oraz smażonej polecamy beczkowe chardonnay: Chablis 1-er cru Fourchaume, Montes Alpha Chardonnay. Sprawdzi się również chardonnay z Nowego Świata: argentyńskie Alamos Chardonnay czy australijskie Nine Stones Chardonnay.
  2. Do ryby z grilla: Baron de Ley lub Alamos Torrontes.
  3. Do ryby gotowanej: Riesling Loosen Feinherb, Pinot Grigio Antica Vigna lub Villa Dria Chardonnay/Gros Manseng.
  4. Do smażonego pstrąga podanego z cytryną: nowozelandzkie Old Coach Sauvignon Blanc.
  5. Do wędzonego łososia: wina musujące białe lub różowe: Cremant de Loire, Vive la Joie, Cava Maset Rose, Cava Stars.

 

Wszystkie wina znajdziecie poniżej:

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium