Smak
Kolor
Region
Szczepy
- Aglianico, Primitivo (1)
- Aleksandreuli, Saperavi, Malbec (1)
- Alicante Bouschet (1)
- Amaral, Vinhao, Borracal (1)
- Bonarda (1)
- Cabernet sauvignon (3)
- Carignan (1)
- Malbec (1)
- Merlot (4)
- Merlot, Argaman, Syrah (1)
- Petit verdot, Malbec, Cabernet sauvignon (1)
- Primitivo (3)
- Sangiovese (1)
- Sangiovese, Merlot, Colorino, Cabernet (1)
- Saperavi (6)
- Saperavi, Rkatsiteli (2)
- Shiraz (1)
- Shiraz, Grenache (1)
- Tempranillo (1)
Objętość
Cena
-
od
do
Wina półwytrawne czerwone
Podobno nie należy ufać osobom, które nie przepadają za winem. Niektórzy jednak - mimo wielu chęci i prób - nie są w stanie delektować się tym trunkiem. Jeżeli jesteś winosceptykiem, w Aleeks Alkohole znajdziesz coś, co z pewnością pomoże Ci w przekonaniu się do tego napoju. Butelka dobrej jakości wina półwytrawnego czerwonego to idealny prezent dla osób, które nie są przekonane do tego wyjątkowego trunku.
Wino półwytrawne czerwone - jak powstaje?
Półwytrawne czerwone wino powstaje z dokładnie takich samych odmian, jak inne warianty. Wyróżnia je jednak odpowiedni balans między słodyczą a kwasowością. W przeciwieństwie do czerwonego wina wytrawnego, półwytrawne zawiera znacznie więcej cukru resztkowego, czyli tego niepodlegającego fermentacji. Słodycz ta pomaga w wydobyciu owocowego aromatu z trunku. Nie bez powodu koneserzy mówią, że w winie półtwytrawnym czerwonym można wyczuć nuty truskawkowe, a nawet malinowe. Cukier zawarty w tej odmianie sprawia, że nabiera ono wręcz deserowych aromatów. Szczególnie dużą popularnością w sklepie Aleeks Alkohole cieszy się półwytrawne wino portugalskie. Świecące tam Słońce sprawia, że winogrona są idealnie aromatyczne, zachowując tym samym idealny balans między kwasowością a słodyczą.
Jak podawać czerwone wino półwytrawne? Jego smak jest na tyle wyważony, że świetnie smakuje solo. Świetnie jednak komponuje się z kremowymi, śmietanowymi sosami. Warto zaserwować czerwone wino półwytrawne do dań rybnych oraz mięsa z kaczki. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby trunek ten podać z sałatką warzywną lub z owoców morza.