Szczepy
- Arinto, Trajadura, Loureiro (1)
- Azal, Arinto, Avesso, Trajadura, Loureiro (2)
- Chardonnay (4)
- Chardonnay, Pinot Noir (1)
- Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier (4)
- Chardonnay, Trebbiano (1)
- Chardonnay, Viura (1)
- Chenin blanc (0)
- Colombard, Semillon (1)
- Gewürztraminer (2)
- Glera (16)
- Grillo (1)
- Gros Manseng (1)
- Hibernal (1)
- Loureiro, Alvarinho (1)
- Macabeo, Xarel.lo, Parellada (4)
- Malvasia (2)
- Moscatel (1)
- Mtsvane, Rkatsiteli (2)
- Muscars (1)
- Palomino, Pedro Ximenez (1)
- Pinot Grigio (2)
- Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier (1)
- Pinot noir, Pinot menieur, Chardonnay (1)
- Plavac Mali (1)
- Riesling (7)
- Riesling, Colombard (1)
- Rkatsiteli (4)
- Sárgamuskotály (1)
- Sauvignon blanc (2)
- Sauvignon blanc, Semillon (1)
- Sémillon (1)
- Seyval blanc (1)
- Tinta Negra (3)
- Trojadura, Loreiro (1)
- Tsolikauri, Mtsvane, Rkatsiteli (1)
- Viorica (1)
Wina półwytrawne białe
Białe wino półwytrawne powinno być serwowane w temperaturach niższych od czerwonych trunków. Jasne alkohole — ze względu na swoje lekkie i orzeźwiające aromaty — częściej będą więc wybierane wiosną i latem. Sekret koloru wina tkwi w prędkości rozdzielenia miąższu i skórki tak, aby to miąższ decydował o barwie trunku.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Świeże bukiety białych win
Istnieje 7 głównych szczepów, z jakich produkuje się najczęściej spotykane białe wino, są to Chardonnay, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon, Semillon. Wino białe możemy podzielić na 3 podstawowe grupy, z których najpopularniejszą stanowią trunki półwytrawne. Lekkie, owocowe aromaty skutecznie wzbogacają trunek o delikatnie wytrawnym charakterze. Wyczuć w nich można nuty melona, ananasa, jabłek i cytrusów. Wino białe półwytrawne idealnie komponuje się z drobiowymi potrawami, szczególnie pieczonym kurczakiem i rybami czy owocami morza.