Region
- Australia Południowa (1)
- Central Valle (0)
- Bordeaux (1)
- Południowy Zachód (1)
- Szampania (8)
- Kacheti (8)
- Jerez (1)
- Kastylia-La mancha (1)
- Penedes (5)
- Walencja (1)
- Dan (3)
- Galilea (1)
- Mozela (5)
- Rheingau (1)
- Nelson (1)
- Lisboa (1)
- Madeira (3)
- Porto (1)
- Vinho verde (8)
- Kalifornia (2)
- Tokaj (1)
- Apulia (1)
- Emilia Romagna (1)
- Piemont (1)
- Sycylia (1)
- Veneto (14)
- Stefan-Voda (2)
Wina półwytrawne białe
Białe wino półwytrawne powinno być serwowane w temperaturach niższych od czerwonych trunków. Jasne alkohole — ze względu na swoje lekkie i orzeźwiające aromaty — częściej będą więc wybierane wiosną i latem. Sekret koloru wina tkwi w prędkości rozdzielenia miąższu i skórki tak, aby to miąższ decydował o barwie trunku.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Świeże bukiety białych win
Istnieje 7 głównych szczepów, z jakich produkuje się najczęściej spotykane białe wino, są to Chardonnay, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon, Semillon. Wino białe możemy podzielić na 3 podstawowe grupy, z których najpopularniejszą stanowią trunki półwytrawne. Lekkie, owocowe aromaty skutecznie wzbogacają trunek o delikatnie wytrawnym charakterze. Wyczuć w nich można nuty melona, ananasa, jabłek i cytrusów. Wino białe półwytrawne idealnie komponuje się z drobiowymi potrawami, szczególnie pieczonym kurczakiem i rybami czy owocami morza.