Opcje przeglądania

Cena

  • od
    do
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

regulamin sklepu internetowego

 DARMOWA DOSTAWA PRZY ZAMÓWIENIU OD 700 ZŁ

SZAMPAN CZY WINO MUSUJĄCE?

Każdy szampan jest winem musującym,

 ale nie każde wino musujące jest szampanem.

Czym jest wino musujące?

Rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenku węgla powstającym w procesie fermentacji, który jest zatrzymywany w butelce lub w zbiorniku.

 

Zasadniczą różnicą jest wielkość bąbelków gazu w płynie jak i czas uwalniania.

Wina musujące są uniwersalne. Pasują jako aperitif, do przystawek ale również do deserów i zakończenia posiłku.

Tak jak w przypadku win spokojnych produkowane są wina musujące wytrawne, półwytrawne i słodkie, ale pamiętać należy że nie znajdziemy słodkiego szampana ani wytrawnego asti spumante.

 

SZAMPAN

Nie wystarczy, ze szampan się pieni, musi jeszcze pochodzić z Szampanii, północno-wschodniej części Francji. To najważniejsza zasada we Francji, w Europie, ale również na całym świecie.

Do jego produkcji wykorzystuje się podstawowe odmiany winogron: pinot noir, pinot meunier oraz chardonnay ( ewentualnie z dodatkiem lokalnych białych odmian), które przerabia się według tradycyjnej metody. Zbiory w porcjach po około cztery tony są delikatnie rozgniatane, że moszcz nawet w przypadku czerwonych pinot noir i pinot meunier pozostaje bardzo jasny.

Różnice pomiędzy markami szampana wynikają z zestawienia cuvee, mieszanki win bazowych. Istotną rolą w produkcji szampana jest czas, przez który wino fermentuje w butelce. Minimalny czas to piętnaście miesięcy dla nierocznikowych i trzy lata dla rocznikowych szampanów. Dopiero wtedy wino osiąga subtelną strukturę smakową.

CAVA

W 95% wino powstaje w Katalonii i zdominowana jest głownie przez dwóch konkurentów: Codorniu i Freixenet. Podstawą do tworzenia hiszpańskiego wina musującego cava są winogrona z odmiany Macabeo, Xarel-lo, Chardonnay i Parellada. Natomiast Pinot Noir używany jest do produkcji coraz bardziej popularnego różowego wina. Sukces polega na odpowiednim, bardzo wyważonym i starannym dobraniu składników i określeniu ich właściwej proporcji.

 

PROSECCO I LAMBRUSCO

Najbardziej popularne, włoskie wino musujące, pochodzące z najdalej na wschód wysuniętego zakątka Wenecji to prosecco. Jego subtelneniejsze , najwytrawniejsze wcielenie pochodzi z podstrefy Valdobbiadene Cartizze, w której świetnym klimacie wino to staje się coraz lepsze. Winorośl białego wina z głębi weneckiego regionu nazywa się verduzzo, podczas gdy równiny Piave i Lisom-Pramaggiore opanowały lekki cabernet oraz merlot, wspierane przez tutejszą cierpką odmianę roboso.

Dolina Padu jest szeroka i płaska, a tym samym niekoniecznie idealne nadaje się na uprawę winorośli. Tylko jedna jedyna nazwa jest tu słynna – niektórzy powiedzieliby, osławiona: musujące czerwone lambrusco z okolicy Modeny i przede wszystkim Sorbary.

 

Niezależnie co wybierzemy, aby przywitać Nowy Rok. Najważniejsze to dobrze się bawić i wejść w 2023 rok z uśmiechem na twarzy!

 

Poniżej propozycje win musujących, zaczynając od szampanów, cavy, cremant, po prosecco, asti spumante i lambrusco.

PROSECCO STOCK  0,75L / 11% PROSECCO STOCK 0,75L / 11%
Cena: 32,00 zł
szt.
zobacz więcej

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium