Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

regulamin sklepu internetowego

 DARMOWA DOSTAWA PRZY ZAMÓWIENIU OD 700 ZŁ

Miłośnicy francuskich win musujących produkowanych metodą szampańską w Szampanii, mają alternatywę w postaci crémant czyli win musujące produkowanych metodą tradycyjną w innych regionach Francji niż Szampania.

Termin crémant był wcześniej używany do określenia win musujących z regionu Szampanii, które zawierały nieco mniejszą ilość dwutlenku węgla i nieco niższe ciśnienie w butelce (zazwyczaj 2–3 atmosfery zamiast 5–6) niż szampany. Był to jednak produkt niszowy a wielkość produkcji była marginalna. Kiedy pod koniec lat 80-tych, lobbing producentów szampana doprowadził do zakazu stosowania oznaczenia metody champenoise w Unii Europejskiej jako oznaczenia metody tradycyjnej, termin Crémant otrzymał swoją obecną definicję.

Oznaczenie Crémant było używane do win musujących z doliny Loary, w postaci Crémant de Saumur i Crémant de Vouvray, bez definiowania ich jako oddzielnych apelacji. W 1975 r. Crémant de Loire został formalnie uznany za AOC, a następnie ustanowiomo apelacje Crémant de Bourgogne (1975) i Crémant d'Alsace (1976). Gdy ostatecznie zaprzestano używania terminu „Crémant” w regionie Szampanii w 1990 r., stworzono dodatkowe apelacje i obecnie jest ich siedem.

Francuskie przepisy dotyczące apelacji regulują odmiany winorośli, które mogą być użyte w poszczególnych apelacjach, ustalają wysokość plonu z hektara, nakazują, ale we wszystkich apelacjach obowiązuje przepis, aby owoce do produkcji Crémant były zbierane ręcznie a wino dojrzewało 9 miesięcy nad osadem i minimum trzy kolejne w butelce.

Największym producentem win musujących poza regionem Szampanii jest Dolina Loary. Większość tych Crémant de Loire jest produkowana w okolicach miasta Saumur i stanowi mieszankę Chardonnay, Chenin blanc i Cabernet franc.

W Burgundii przepisy AOC wymagają, aby Crémant de Bourgogne składał się co najmniej z trzydziestu procent z Pinot noir, trzydziestu Chardonnay, trzydziestu Pinot blanc lub Pinot gris.  Pozostałe 10%  może uzupełniać Aligoté.

W Bordeaux podstawowymi odmianami są Muscadelle, Semillon, Sauvignon blanc i Colombard, a w przypadku win różowych Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc a wino może powstawać na terenie całej apelacji Bordeaux AOC.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium