Objętość
Zawartość Alkoholu
Cena
-
od
do
Bourbon
Bourbon to rodzaj whisky produkowanej w Stanach Zjednoczonych z kukurydzy oraz innych zbóż. W składzie tzw. mash bill (mieszanki zbóż tworzącej podstawę zacieru) musi znajdować się minimum 51% kukurydzy. Wśród pozostałych 49% znajdują się głównie: pszenica, żyto i słód jęczmienny. Bourbon może być destylowany do maksymalnej mocy alkoholu 80%. Bourbon musi leżakować w nowych beczkach z amerykańskiego dębu, wypalonych od środka przez minimum 2 lata. Zawartość alkoholu wlanego do beczki nie może przekraczać 62,5%. Moc finalnie zabutelkowanego trunku nie może być niższa niż 40% (80 Proof). Bourbon kojarzony jest przede wszystkim ze stanem Kentucky, skąd pochodzi 95% jego światowej produkcji.
BOURBON BAKER'S 7YO 0,7L / 53,5%
Baker's 7 yo to wyjątkowy amerykański bourbon destylowany w gorzelni Jim Beam, zlokalizowanej w Clermont w stanie Kentucky. Swoją nazwę zawdzięcza Bakerowi Beam, krewnemu legendarnego Jima Beama. Produkowany jest zacieru zawierającego 75% kukurydzy, 12% słodu jęczmiennego i 13% żyta.
BOURBON BUFFALO TRACE 0,7L / 40%
Bourbon Buffalo Trace to flagowy trunek destylarni Buffalo Trace, powstały w hołdzie mieszkujących tutaj przed wiekami potężnych stad bizonów oraz niezłomnego ducha i wielkiej odwagi pionierów kolonizujących tereny obecnego stanu Kentucky.
BOURBON ELIJAH CRAIG BARREL PROOF BATCH B522 0,7L / 60,5%
Elijah Craig Barrel Proof to wielokrotnie nagradzany bourbon produkowany w Heaven Hill's Bernheim Distillery i butelkowany z mocą beczki.
BOURBON EVAN WILLIAMS BOTTLED-IN-BOND 100 PROOF 0,7L / 50%
Evan Williams Bottled-In-Bond to 50-procentowa wersja jednej z najlepiej sprzedających się Kentucky Straight Bourbon Whiskey na świecie, spełniająca specjalne wymogi ustawy Bottled In Bond.
BOURBON EVAN WILLIAMS STRAIGHT 0,7L / 43%
Evan Williams to jeden z najlepiej sprzedających się bourbonów na świecie, starzony znacznie dłużej niż wymaga tego prawo. Nazwany na cześć Evana Williamsa, który otworzył pierwszą destylarnię w Kentucky nad brzegiem rzeki Ohio w 1783 roku. Produkowany przez rodzinną firmę Heaven Hill.
Jak pić i testować bourbon?
Ocena bourbonu składa się z 4 etapów — wyglądu, aromatów, smaku i finiszu. Jeżeli kolor alkoholu jest naturalny, to wpływa na niego okres leżakowania w beczce. Ciekawostkę stanowi fakt, że w odróżnieniu od whisky bourbon dojrzewa wyłącznie w nowych beczkach ze świeżego amerykańskiego dębu (tzw. virgin oak). Bursztynowy kolor wynika zatem z kontaktu i reakcji zachodzących między alkoholem a dębiną. Najczęściej spotykanymi aromatami w bourbonie są czekolada, wanilia, karmel i owoce. Już sama woń trunku może wiele zdradzić odnośnie jego smaku. Testując whiskey, warto wziąć mały łyk i przelać go po jamie ustnej. Nuty smakowe, często są tożsame z aromatami. Ostatnim krokiem podczas próbowania jest finisz. Tutaj uwagę warto poświęcić na odczucia pozostawione przez alkohol oraz to czy był miękki, okrągły i gładki, czy wręcz odwrotnie ostry, pikantny lub rozgrzewający. Ujawniający się po przełknięciu posmak stanowi kropkę nad przysłowiowym „i”. To właśnie on uwydatnia lub wręcz odwrotnie, wygasza, smak kompozycji.