Opcje przeglądania

Cena

  • od
    do
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

regulamin sklepu internetowego

 DARMOWA DOSTAWA PRZY ZAMÓWIENIU OD 700 ZŁ

Co roku w trzeci czwartek listopada przypada święto Beaujolais nouveau.

Beaujolais nouveau to młode, czerwone wino produkowane z odmiany gamay, z rejonu Beaujolais, na północ od Lyonu. Kiedyś Beaujolais zaliczane było do Burgundii, jednak za sprawą odmiany gamay uprawianej w regionie i warunków klimatycznych, zbliżonych bardziej do Doliny Rodanu uznane zostało za oddzielny region.

W Beaujolais produkowane są wina nienadające się do dłuższego leżakowania, a niektóre z nich mają prawo do własnych apelacji, ale od jednej trzeciej do połowy wina z regionu jest produkowane w wariancie beaujolais nouveau

Beaujolais nouveau produkowane jest w wyniku przyspieszonego procesu winifikacji, zwanego maceracją węglową. Proces produkcji pozwala na szybkie zakończenie fermentacji, a wino jest sprzedawane zaraz po jej zakończeniu, jednak w konsekwencji żywotność takiego wina jest ograniczona do około roku (we Francji w połowie stycznia kończy się sprzedaż).

Skąd wzięło się święto?

W XIX wieku jesienią we Francji zaczynało brakować wina! Choć wydaje się to niemożliwe to prawda, bo w owych czasach spożycie było dużo większe niż obecnie, a czasy importu to dopiero XX wiek. Rozwiązaniem stało się sprowadzanie win z odmiany gamay, która dojrzewała najszybciej. Producenci wykorzystali niszę i zastosowali szybszą metodę produkcji i sprzedawali swoje wino restauratorom i sklepikarzom, którzy kupowali wino w beczkach, a fermentacja niejednokrotnie kończyła się podczas transportu. Szybko jednak zwyczaj ustąpił miejsca bardziej konwencjonalnej fermentacji; u producenta!  

8 września 1951 r. dekret krajowy zakazał sprzedaży win z apelacji przed 15 grudnia, ale producenci win Beaujolais przyzwyczajeni do dystrybucji swoich butelek przed upływem tego okresu wymogli zezwolenie na sprzedaż niektórych win przed pierwotnie ustalonym terminem, pod warunkiem umieszczenia słowa „nowe” (nouveau) na etykiecie butelek. Tak narodziło się Beaujolais „Nouveau”. Ostatecznie w roku 1985 ustalono zasadę że sprzedaż beaujolais noveau zaczyna się w trzeci czwartek listopada.

Charakterystyczny smak beaujolais nouveau nie zależy od szczepu gamay, ale od sposobu winifikacji i utrzymywaniu wysokiej wydajności (co nie sprzyja koncentracji składników aromatycznych i zapewnia lekkość). Różni się od klasycznych win ale od siedemdziesięciu lat jest traktowane jako przysłowiowa „świecka tradycja” na całym świecie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium