Aperitif, Wermut
Tak jak wiele innych alkoholi, wermut stworzony został jako napój leczniczy. Ze względu na swoją bogatą gamę smakową, szybko został przekwalifikowany w trunek deserowy. Masa przypraw i ziół użytych w produkcji od ponad 200 lat skutecznie obezwładnia zmysły. Wzmacniane innymi alkoholami wino stanowi idealną bazę do drinków.
APEROL 0,7L / 11%
Aperol to słynny włoski aperitif o jasnopomarańczowej barwie i unikalnym słodko-gorzkim smaku, z cytrusowymi nutami. Aperol powstał w Padwie w 1919 roku. Jego recepturę opracowali bracia Luigi i Silvio Barbieri. Aperol jest połączeniem wyciągu z kilkunastu ziół, gorzkiej pomarańczy i rabarbaru. Obecnie produkowany jest przez Gruppo Campari.
CAMPARI 0,7L / 25%
Campari to słynny włoski aperitif/bitter, będący jedną z najpopularniejszych marek alkoholowych na świecie. Jego recepturę stworzył w 1860 roku w miejscowości Novara we Włoszech Gaspare Campari. Bazuje ona na mieszance gorzkich ziół oraz owoców infuzowanych w roztworze wody i alkoholu.
LILLET BLANC 0,75L / 17%
Lillet Blanc to słynn francuski aperitif produkowany w Podensac, na południe od Bordeaux, od 1887 roku. Wytwarzany w 85% z białego wina bordeaux oraz maceratu pomarańczowego z dodatkiem chininy i skórki pomarańczy.
Aromatyzowane wino wermut
Niezależenie od koloru wermutu, trunek musi bazować na winie. W składzie powinno się go znaleźć ok. 75%. Resztę stanowią wzmacniający alkohol i przyprawy z ziołami. W aromacie wytrawnego wermutu odnaleźć można charakterystyczną gorycz, jakiej nadają mu chinowiec, tatarak, lukrecja czy korzeń irysa i piołun. Intensywność przełamywana jest dodanym cukrem. Z takiej właśnie mieszanki powstaje wermut słodki. Wspólnym aspektem jest soczysta cytrusowość. Posmaki te nadawane są przez dodanie do czerwonego lub białego wermutu skórek pomarańczy, cytryny i limonki. Dodatkowo umieszczane są także skórki bergamotki i pomelo, a także miąższ gorzkiej pomarańczy. Trzecim poziomem smaku jest ziołowość. Jałowiec, oregano, lawenda i rumianek z imbirem stanowią podstawę tego etapu. Zarówno czerwony jak i biały wermut posiadają w swoim składzie także hyzop i wiciokrzew. Zaskakujące połączenie ziół polnych z roślinami ogrodowymi daje niesamowite, wręcz unikalne zestawienie. Ostatnim punktem są przyprawy. Zamknięcie jest zdecydowanie ciepłe i zmysłowe, bowiem na pierwszy plan wychodzą goździki, anyż oraz cynamon ze świdrującym kardamonem. Dalej wyczuć można już tonkę z zielem angielskim, gałką muszkatołową i kuszącą, słodką wanilią.
Najpopularniejszy włoski wermut produkowany jest przez znane na całym świecie przez marki Martini oraz Campari. Pierwszy z koncernów oferuje różne warianty swojego flagowego wina. Najpopularniejszym drinkiem tworzonym na jego podstawie jest znane wszystkim dry martini. Koktajl podawany jest w stożkowym kieliszku z oliwką - charakterystyczny trunek podbił ekrany kin. Z kolei chorwacki wermut idealnie smakuje zarówno spożywany samodzielnie, jak i w postacie drinka.
Wzmacniane wino deserowe nadaje się idealnie zarówno po obiedzie, jak i po kolacji. Aleeks Alkohole posiada szeroką ofertę trunków - zarówno fani dry, jak i sweet wermut znajda produkt idealny dla siebie.