Pierwsze skojarzenie z Katalonią to oczywiście CAVA – wino musujące produkowane metodą tradycyjną (szampańską), drugie to apelacja Priorat położona w okolicach Tarragony, która w roku 2000 roku uzyskała status DOCa (druga po Rioja). Jednak kto kojarzy Katalonię z wermutem?
A okazuje się, że w okolicach Tarragony produkcja wermutu ma kilkuwiekową tradycję. W przeszłości, aby poprawić smak win, dodawano kwiaty, zioła i przyprawy. To właśnie w tym okresie narodził się prekursor wermutu. Do produkcji używa się odmian Macabeo i Xarel-lo, używanych do produkcji CAVA. Odmiany te dają wina neutralne o dobrej strukturze, tak doskonałe do starzenia i wystarczająco lekkie, aby zioła i przyprawy przebiły się w produkcie końcowym.
Jednym z producentów jest założona w 1886 roku, rodzinna firma Padró & Co. Dziś bodega Padró i Familia jest prowadzona przez piąte pokolenie rodziny Padró. Wszystkie jej wermuty są wytwarzane tradycyjnymi metodami, z wykorzystaniem własnych, specjalnych naparów z aromatycznych ziół. Rodzina używa wysokiej jakości ziół, przypraw i owoców cytrusowych pozyskiwanych lokalnie i na całym świecie. Wszystkie inne składniki wermutu powinny raczej wzmacniać niż ukrywać smak ziół. Podstawową częścią tradycyjnego robienia wermutów jest okres odpoczynku w beczkach. Każdy kupaż wermutu nabiera własnego charakteru z beczki, w której jest przechowywany. To właśnie w okresie spoczynku wchłaniane są wszystkie niepowtarzalne smaki i aromaty.
Wermuty Padró & Co. są produkowane od początku do końca, od winogron do butelki, w rodzinnej winnicy Padró w Bràfim.
PRZEPISY NA KOKTAJLE
Vermouth Spritz
- 90ml wina musującego
- 60ml Padró & Co. Dorado Amargo Suave
- 30 ml wody sodowej
- lód
- plasterek cytryny lub pomarańczy
Negroni
- 30ml Padró & Co. Rojo Clásico
- 30ml gin
- 30ml Campari
Blood and Sand
- 22ml szkockiej whisky
- 22ml Padró & Co. Rojo Clásico
- 22ml likieru wiśniowego
- 22ml świeżego soku pomarańczowego
Bamboo
- 30ml Padró & Co. Blanco Reserva
- 30ml fine sherry
- plasterek cytryny
Golden Rain
- 30ml Padró & Co. Dorado Amargo
- 30ml gin
- 30ml piwa imbirowego
Przepisy otrzymaliśmy od Pani Louise Jorgensen z Padro&Co.
ZOBACZ PRODUKTY PADRO & CO.